Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Thu Aug 20, 2015 4:45 pm

Nampaknya pasaran saham begitu lemah dengan beberapa sentimen dalam dan luar negeri antaranya kejatuhan nilai RM, kejatuhan harga minyak mentah dunia, ketidakstabilan politik dalam negara, perkembangan di China dan sebagainya. Semuanya ini membawa kepada kesan negatif dalam pasaran Bursa Malaysia. Bursa Malaysia pula merupakan indikator atau petunjuk kepada kedudukan ekonomi negara untuk jangkamasa 6 bulan yang mendatang. Setakat ini Bursa Malaysia telah jatuh melebihi 250 mata di mana kebanyakan pelabur asing telah keluar meninggalkan pasaran mengelakkan kerugian baik kerana penurunan harga saham mahupun penurunan nilai RM.

Terus terang kenaikan dan penurunan harga saham dalam pasaran saham adalah perkara biasa. Pasaran perlu bernafas dan ini menunjukkan yang pasaran saham itu sihat. Inilah kelabihan meabur dalam saham kalau dibandingkan dengan pelaburan hartanah. Dalam pelaburan hartanah harga hartanah yang naik sukar untuk turun tapi dalam pasaran saham harga saham yang naik boleh turun ke tahap yang kita inginkan.

Penurunan ini pula memberi peluang untuk kita membelinya pada harga yang lebih murah. Pada FY melabur dalam pasaran saham perlukan modal dan masa. Pemilihan saham juga penting.

Berkenaan modal, modal yang kecil pastinya sukar kerana pilihan yang terhad, asset allocation akan menjadi sukar. Ibaratkan kita membawa RM5.00 ke pasar, apakah yang bakal dapat kita beli kalau dibandingkan kalau kita membawa RM50.00 mahupun RM500.00. Lagi banyak modal, lagi baik buat kita kerana kita boleh membeli pelbagai jenis barang pada harga yang berbeza.

Berkenaan masa, apa-apa pelaburan pun bakal mengambil masa. Tanam sayur pun mengambil masa apatah lagi menanam kelapa sawit contohnya. Sebenarnya lagi singkat masa yang kita berikan maka lagi tinggilah risiko kerugian yang bakal kita hadapi. Pelaburan nilai yang dilakukan oleh kebanyakan pelabur yang berjaya seperti Warren Buffet adalah pelaburan jangkamasa panjang dengan membei saham-saham berpotensi, saham-saham pendapatan mahupun membeli saham-saham yang undervalued.

Contohnya saham-saham BURSA MALAYSIA, MAXIS, DIGI, MYEG, GHLSYS, SCICOM, PESTECH, PRESTARIANG, YEE LEE, SALCON, MITRA dan sebagainya. Semua saham-saham ini adalah saham-saham yang andai dipegang dalam jangkamasa panjang akan membawa kepada keuntungan yang berkali ganda buat pemegangnya.

Pelabur sebegini tidak risau dengan keadaan semasa pasaran saham yang menurun kerana apa yang penting ialah perniagaan syarikat yang dibeli itu tidak terjejas. Yang risau hanyalah pelabur jangkamasa pendek bermodal kecil dan menjalankan trading jangkamasa pendek.

Kepada yang sangkut saham-saham cap ayam, mungkin anda boleh menjualnya dan menggantikan dengan saham-saham yang FY namakan tadi. Kepada yang masih untung mungkin anda boleh jual dahulu dan membelinya kembali pada harga yang lebih murah. Kepada yang punya saham yang baik dan kukuh tapi sedang paper loss sekarang seperti saham Oil n Gas dan Perladangan Kelapa Sawit, rileks, pandang jangkamasa panjang, InsyaAllah saham-saham itu akan naik kembali dengan kenaikan harga komoditi yang berkenaan. Kepada yang lain sideline dulu. Kita tunggu bila RM buat reversal, kita tunggu peluang bilamana keadaan politik lebih jelas.

Jangan risau dan percayalah, pelaburan saham memang pelaburan yang menguntungkan dalam jangkamasa panjang sesuai dengan kenaikan ekonomi dan kemajuan syarikat saham-saham yang kita beli itu. Apa yang penting di sini ialah masa. Berilah ia masa sepertimana yang pernah FY terangkan dulu dalam pelaburan saham MITRA yang berharga 39 sen pada tahun 2010 yang mana ia membawa keuntungan sebanyak RM9090.00 atau 23 kali ganda untuk setiap 1000 unit yang kita pegang. Dalam hal ini perlukah kita risau dengan keadaan pasaran semasa dewasa ini?

Sekian dulu buat kali ini.
avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Fri Aug 07, 2015 4:22 pmPOKET KEBANYAKAN PELABUR BUMIPUTERA BELUM CUKUP DALAM

Assalamualaikum... Salam Sejahtera...

Setelah hampir 20 tahun FY menceburkan diri dalam pelaburan saham ini banyak perkara yang FY nampak dari segi perkembangan ekonomi rakyat negara ini. Kalau dibuat perbandingan ianya selamat untuk dinyatakan yang kekuatan ekonomi bukan Bumiputera rata-rata 3 kali ganda lebih kukuh kalau dibandingkan dengan orang kita. Setiap seringgit yang kita ada mereka punya tiga ringgit. 1:3.

Dalam banyak segi, mereka mampu membeli kereta mewah, mampu membeli hartanah yang begitu tinggi harganya dewasa ini pada ketika orang kita tercungap-cungap untuk mencukupkan perbelanjaan bulanan. Kebanyakan perniagaan dikuasai pihak mereka dan orang kita bolehlah dikatakan hanya baru bermula dan bertatih.

20 tahun dahulu rakyat kebanyakan hanya mampu membeli motor kapcai yang berharga RM3000.00, 10 tahun dahulu dah boleh pakai RXZ yang berharga RM5000.00 ke RM7000.00, dewasa ini ramai juga yang mampu membeli motor berharga antara RM20,000.00 ke RM30,000.00. Kereta yang dipakai juga lebih mahal dan lebih canggih. Ini jelas menunjukkan peningkatan ekonomi orang kita.

Pun begitu kalau dibuat perbandingan kita masih jauh ketinggalan. Di waktu kita sibuk dengan memenuhi keperluan kehidupan, mereka telah melangkah jauh, jauh memasuki bidang perniagaan dan pelaburan. Apa juga yang boleh mendatangkan keuntungan kewangan pasti mereka akan berada di situ. Di waktu mereka membeli saham, hartanah dan mengembangkan perniagaan kita pula sibuk membeli barang-barang yang semakin lama semakin susut nilainya. Geng superbike, geng kereta, geng basikal mahal, geng kamera mahal dan sebagainya terdiri dari orang kita. Upgrade dan menambah aksesori basikal, motor dan kereta yang hanya menguncupkan ekonomi juga dilakukan oleh orang kita.

Dalam bidang saham, lebih 80 peratus syarikat yang disenaraikan ialah syarikat bukan Bumiputera. Substantial shareholders dalam saham-saham yang tersenarai juga merupakan hak milik mereka. Setiap kali IPO baru keluar, permohonan mereka 3 kali ganda lebih besar dari pemohonan pihak kita. Poket yang dalam membolehkan mereka menjadi pelabur jangkamasa panjang. Membolehkan mereka meletakkan modal di mana-mana sahaja peluang pelaburan itu terbuka. Inilah kelebihan mereka.

Semua ini jelas menunjukkan yang poket kebanyakan mereka jauh lebih dalam dari poket orang kita. Poket yang cetek menyebabkan peluang pelaburan mahupun peluang perniagaan yang ada menjadi sempit.

Jadi apa yang boleh kita lakukan dengan poket yang cetek ini?

Dalam pelaburan IPO FY selalu sarankan supaya pelabur kita menjalankan startegi hit n run. Pohon dan jual hari pertama. Dapatkan kembali kecairan untuk mendapatan IPO yang seterusnya. Kita tak mahu modal kita yang kecil itu terbenam dalam saham-saham seperti FGV dan ICON yang mengambil masa begitu lama dan merugikan.

Dengan modal yang kecil ini FY sarankan elakkan bermain saham secara kontra atau menjadi trader jangkamasa pendek yang mana risiko kehilangan modal sangat tinggi.

Dengan modal pelaburan yang kecil ini juga, kita beli dan simpan saham-saham pendapatan seperti SCICOM, DIGI, MAXIS, BURSA, GAS MALAYSIA atau mana-mana saham sekalipun yang memberikan pulangan dividen yang stabil sepanjang tahun. Strategi pelaburan ini adalah strategi yang baik untuk pelabur yang poketnya cetek.

Atau beli saham-saham yang bepotensi, saham seperti MITRA, MYEG dan PESTECH yang mana pengarah syarikatnya pandai dan tahu cara untuk menjalankan corporate execise bagi menggandakan nilai saham mereka.

Dalam perniagaan pula, mulakan perniagaan tanpa memerlukan kita menyewa pejabat, cari perniagaan online yang mana modal permulaannya rendah sedangkan potensi keuntungannya besar, cari perniagaan perkhidmatan yang murah dan mudah untuk dimulakan.

Itu sahaja dalam kesempatan kali ini.
avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Thu Jul 30, 2015 5:24 pm

Hari ini merupakan hari yang baik buat pelabur saham IPO kerana saham IPO IKHMAS JAYA dibuka dengan premium yang tinggi. Saham yang ditawarkan pada harga RM0.57 naik sehingga setinggi RM0.82 sen iaitu pelaburan melebihi 40% dalam masa sebulan kalau didarabkan dengan 12 ia akan menjadikan pulangannya sebanyak 480% setahun dan pastinya ia merupakan pelaburan yang baik dan menguntungkan. Tak kiralah samaada saham IPO ini dibeli dari peruntukan IPO Awam secara online, melalui ATM atau dengan mengisi borang atau mendapatkan peruntukannya di MITI atau Private Placement, apa yang penting ialah ia menguntungkan.


Hari ini FY ingin bercerita tentang strategi pelaburan IPO yang sebenarnya menguntungkan. Sebenarnya ramai yang FY lihat memasuki atau memohon saham IPO ini yang punya satu masalah. Mereka tahu membeli tapi tak tahu menjual. Bila ini terjadi maka ramailah yang tersangkut dalam saham-saham IPO ini contohnya saham ASTRO, AAX, ICON, CARIMIN, REACH, FGV, MALAKOFF, BPLANT dan sebagainya. Banyak duit para pelabur ini terbenam di sini. Saham ASTRO contohnya mengambil masa 2 tahun untuk ia naik kembali. FGV dan ICON terus-terusan merudum. Hope Analysis mengambil tempat.


Keadaan ini menyebabkan ramai pelabur PUTUS ASA kerana rancangan untuk menjana keuntungan akhirnya membawa kepada kerugian. Jadi mereka berhenti dan tak berani lagi membeli saham-saham IPO ini.


Apapun hari ini FY terpanggil untuk membantu anda mendapatan keuntungan dari pelaburan saham-saham IPO ini. Kalau anda ingin belajar cara mendapatkannya datanglah ke Seminar Super Investor yang FY jalankan. Di sini kaedah dan cara permohonannya ada diterangkan secara mendalam.


Baiklah biar FY terangkan strategi pelaburan IPO ini. Pertamanya kalau diperhatikan semua saham di atas itu baik ASTRO, AAX, ICON, CARIMIN, REACH, FGV, MALAKOFF dan BPLANT dibuka pada hari penyenaraiannya dengan keuntungan. FGV yang itawarkan pada harga RM4.55 dibuka pada RM5.30, ICON yang ditawarkan pada RM1.90 naik setinggi RM2.19 pada pagi penyenaraiannya. Persoalannya kenapa ia disimpan dan tidak dijual? Bila ia disimpan dan ia jatuh maka duit akan terbenam dan di sini kita akan kehilangan peluang untuk membeli IPO-IPO yang akan datang.


Kalau kita ambil contoh di atas. Katalah kita memohon saham MALAKOFF dan rugi sebanyak 6.67% berdasarkan harga penutup hari ini tetapi cuba lihat saham DOLPHIN, SEDANIA, XINHWA dan IKHMAS JAYA telah membawa keuntungan yang berlipat kali ganda tetapi kalau kita masih menyimpan MALAKOFF maka kita akan hilang peluang untuk memohon saham-saham IPO yang seterusnya sepertimana yang tertera di atas sana. Untuk pengetahuan anda andai anda menjual saham IPO MALAKOFF ini pada hari pertama penyenaraiannya maka ada akan mendapat keuntungan sebanayk maksiam 4 sen kerana harga tertingginya ialah RM1.84 pada hari tersebut lebih tinggi dari harga tawarannya sebanyak RM1.80.


Jadi, kesimpulannya di sini ialah, strategi terbaik IPO ialah dengan menjual saham tersebut di hari penyenaraiannya. Lagipun mengikut kajian yang FY jalankan ia akan membawa kepada Return of Investment (ROI) yang tertinggi. Banyak atau sedikit untungnya tak jadi masalah langsung kerana apa yang penting ialah kita bakal mempunyai peluang untuk menjana keuntungan dalam saham-saham IPO yang seterusnya. Ini kerana poket orang kita belum cukup dalam untuk menyimpan sesuatu saham itu untuk satu jangkamasa panjang jadi strategi hit n run ini pastinya lebih baik buat masa ini. Duit keuntungan ini pula boleh digunakan untuk membeli lebih banyak saham-saham IPO yang bakal mendatang.


Kemudian cuba kaji carta perbandingan IPO yang seterusnya ini.Apakah kesimpulan ketara yang boleh kita buat? Jawapannya mudah sahaja. Kalau saham-saham tu saham syarikat Bumiputera maka kemungkinan saham-saham tersebut akan merudum sedangkan kalau saham-saham syarikat Bukan Bumiputera lebih-lebih lagi saham syarikat yang pemiliknya berbangsa Cina maka ia akan naik dan membawa keuntungan. Ini kerana dari pemerhatian FY mereka faham dan lebih arif dalam permainan Capital Game dalam pasaran saham ini kalau dibandingkan dengan orang kita. Orang kita kebanyakannya hanya mahu mendapatkan keuntungan yang singkat bilamana syarikat mereka disenaraikan. Saham syarikat Cina yang makin lama makin membesar dan semakin lama semakin naik tinggi harga sahamnya.


Cukuplah penjelasan buat kali ini. InsyaAllah lain kali kita bertemu lagi. InsyaAllah besok SUNCON akan membawa keuntungan kepada para pelabur yang memilikinya bilamana ia disenaraikan.


Untuk pengetahuan anda kaedah ini telah diguna pakai oleh ramai pelabur IPO dan keuntungan mereka mencecah ratusan ribu ringgit malah ada yang mendapat keuntungan jutaan ringgit.


Datanglah ke seminar Super Investor FY, Personal Coaching Saham dan sebagainya bagi mendapatkan penjelasan yang terbaik mengenai pelaburan saham di Bursa Malaysia.Nampaknya IPO IKHMAS JAYA menguntungkan para pelabur yang mendapat saham tersebut. Dibuka dengan premium sebanyak 11 sen pada harga 68 sen dan naik setinggi 80 atau melebihi 40% pada hari penyenaraiannya. Keuntungan 40% dalam masa sebulan adalah satu pulangan yang amat tinggi sebenarnya.

Dalam hal ini FY yakin keuntungan IKHMAS JAYA ini dicampur pula dengan keuntungan SEDANIA dan XIN HWA pasti akan meng"cover" kerugian IPO MALAKOFF. Itupun kalau pelabur IPO itu bijak untuk menjual Malakoff dan memohon saham-saham IPO yang lain. Bagi yang masih memegang Malakoff dan tidak punya modal lagi maka strategi ini tidak boleh digunapakai.

Besok bagi yang berjaya mendapatkan saham IPO SUNCON baik melalui IPO Awam, IPO MITI dan sebagainya maka InsyaAllah, keuntungan akan menjadi milik anda juga.

Setakat ini Fair value yang diletakkan oleh Research House untuk saham IPO SUNCON ini adalah antara RM1.25 hingga RM1.40.

Pelabur yang untuk IKHMAS tu boleh menyumbang kepada kempen Gerakkan RM1.00 anda kepada saudara Mohd Reza Samsuddin tu yer. Kita bantu apa yang boleh. Kali kita cari orang lain pula untuk kita bantu. InsyaAllah
avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Thu Jul 02, 2015 4:26 pm

Untuk QE30 / 4/2015, keuntungan bersih Cypark jatuh 70% perbandingan suku tahun sebelumnya atau 7% tahun ke tahun kepada RM14.5 juta manakala perolehan meningkat sebanyak 22% perbandingan suku tahun sebelumnya atau 6% tahun ke tahun kepada RM73 juta. Perolehan meningkat perbandingan suku tahun sebelumnya terutamanya disumbangkan oleh peningkatan dalam penjualan tenaga boleh diperbaharui kerana cuaca yang lebih baik dan permulaan Fasa 2 kerja projek kejuruteraan alam sekitar. Keuntungan sebelum cukai juga meningkat sebanyak 66% perbandingan suku tahun sebelumnya disebabkan oleh hasil yang lebih tinggi yang dijana dan simpanan yang dicapai dalam kos kewangan dalam suku semasa berbanding dengan suku sebelumnya serta-merta.


Jadual: lepas 8 keputusan suku Cypark


Carta 1: 20 keputusan lepas Cypark suku tahunan

Kedudukan Kewangan

Kedudukan kewangan Cypark telah bertambah baik dengan senaman berterusan penjanaan modal . Ini telah meningkatkan jumlah saham terkumpul kepada 100700000 daripada 90300000 setahun yang lalu. Hasil daripada latihan ini ialah nisbah gearan menurun 1.1 kali kepada 0.9 kali. Semasa ratioimproved sedikit kepada 1.1 kali.

Penilaian

Cypark (ditutup pada RM1.69 semalam) kini diniagakan pada PE sebanyak 7.8 kali (berdasarkan EPS lepas 4/4 'sebanyak 22 sen). Di pelbagai ini, Cypark dianggap menarik dihargai.
Outlook Teknikal

Cypark terperangkap dalam pembentukan segitiga yang besar. Beberapa minggu yang lalu, ia memutuskan untuk keburukan segi tiga (di bawah RM1.70), yang merupakan satu perkembangan yang menurun. Walau bagaimanapun, ia telah meningkat sejak kembali dalam segi tiga. Sehingga ia telah pecah segi tiga ini, saham mungkin akan diniagakan antara RM1.70 dan RM3.00.


Carta 2: Carta mingguan Cypark sebagai pada 30 Jun, 2015 (Sumber: ShareInvestor.com)
Kesimpulan

Walaupun prestasi kewangan yang baik & penilaian yang menarik, Cypark masih diberi BELI

.
avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Thu Jun 25, 2015 4:15 pm

MUH berlaku atas garis aliran menurunnya, RR pada RM1.35 pagi ini. Ini pelarian yakin boleh menjadi permulaan upleg seterusnya untuk saham.


Carta: Carta harian MUH setakat Jun 24, 2015_11.00am (Sumber: ShareInvestor)

MUH adalah pembekal bahan binaan yang yang terlibat dalam pembuatan batu bata tahan api, blok berongga, paving blok & pembetung kotak. Peningkatan mendadak dalam pendapatan & keuntungan adalah disebabkan oleh anak syarikat pembangunan hartanah, TF Land Sdn Bhd . Oleh kerana bahagian pembangunan hartanah, EPS MUH melonjak kepada 41 sen bagi FY2014. Bagi 1Q2015, EPS itu ialah 8.2 sen atau EPS tahunan sebanyak 32.8 sen bagi FY2015. Pada RM1.44 (pada 04:00), MUH diniagakan pada PER sebanyak 4.4 kali.


Rajah: MUH yang lalu 10 P suku tahunan & L & CF (Sumber: ShareInvestor)

Berdasarkan penilaian yang menarik & prospek teknikal yakin, MUH boleh menjadi BUY perdagangan.
avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Thu Jun 18, 2015 4:29 pm

Kabinet baru sahaja diluluskan langkah oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB) untuk membeli 1Malaysia Development Berhad (1MDB) kepentingan di dalam loji kuasa arang batu Projek 3B untuk jumlah yang tidak didedahkan.

Dari Carta 1, kita boleh melihat terjun mendadak harga saham TNB. Pada masa laporan ini ditulis, harga saham telah stabil pada RM12.56.C rusa jantan 1: Carta 5 min Tenaga setakat Tenaga 18, 2015_2.45pm (Sumber: ShareInvestor.com)


Carta bulanan di bawah menunjukkan bahawa jangka panjang aliran meningkat Tenaga telah dihentikan di beberapa weeks- lalu mungkin disebabkan oleh laporan bahawa ia telah datang untuk membantu dalam Projek 3B. Harga saham Tenaga yang bergerak dalam segi tiga berkembang yang besar, dengan sokongan segera pada RM12.00. Jika harga saham jatuh di bawah tanda ini, aliran menurun harus bermula dengan bersungguh-sungguh.


Dengan kos yang baru melalui rejim di tempat, harga saham kelemahan Tenaga mungkin menjadi fenomena sementara kerana bailout yang dilihat sebagai 1MDB Projek 3B.


Sehingga butiran pembelian Projek 3B diumumkan, kita tidak pasti bagaimana ia akan memberi manfaat atau kesan Tenaga. Buat masa ini, saya percaya bahawa Tenaga boleh BUY yang baik jika ia menguji tanda RM12.00 itu.C rusa 2: Carta bulanan Tenaga setakat Tenaga 18, 2015_2.45pm (Sumber: ShareInvestor.com)

.
avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Thu May 28, 2015 4:27 pm

Untuk QE31 / 3/2015, keuntungan bersih DLady ini menurun sebanyak 50% perbandingan suku tahun sebelumnya atau 26% tahun ke tahun kepada RM17 juta manakala perolehan menurun sebanyak 25% atau perbandingan suku tahun sebelumnya 14% tahun ke tahun kepada RM197 juta. Hasil menurun perbandingan suku tahun sebelumnya kerana fasa di dalam pelancaran semula Dutch Lady Susu Formula Kanak-kanak. Selain itu, pada suku sebelumnya terdekat, jualan yang lebih tinggi daripada UHT adalah disebabkan oleh pembenihan-dalam julat PureFarm dan jualan kukuh Dutch Lady Susu Untuk Membesar untuk menyokong "Mak Kata" Kempen promosi. Keuntungan sebelum cukai dalam Q1 2015 telah dibandingkan lebih rendah dengan suku sebelumnya disebabkan oleh hasil yang lebih rendah


Jadual: lepas 8 keputusan suku DLady ini


Carta 1: lepas 28 keputusan suku DLady ini
Penilaian

DLady (ditutup pada RM46.80 semalam) kini diniagakan pada PE 29 kali (berdasarkan EPS lepas 4/4 '162 sen). Pada PE ini, DLady dianggap bernilai sepenuhnya. Walau bagaimanapun, DY sebanyak 4.7% akan terus menjadi daya tarikan yang kuat.

Outlook Teknikal

Sejak Oktober 2012, DLady telah bergerak ke sisi sekitar RM46-48. Petunjuk yang memberikan bacaan bercampur-campur, dengan bulanan MACD ketagih ke bawah & Stochastic Perlahan di 50 markah. A pelarian julat dagangan bagi RM46-48 akan menunjukkan jalan ke hadapan bagi saham.


Carta 2: Carta mingguan DLady setakat 26 Mei 2015 (Sumber: Kongsi Pelabur)

Kesimpulan

Berdasarkan prestasi kewangan yang lebih miskin, penilaian menuntut & kelemahan teknikal, saya akan menilai DLady sebagai kurangkan pegangan.


.
avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Thu May 21, 2015 4:09 pm

Shell Refining Co (FOM) Berhad ("Shell") terlibat dalam penapisan dan pengilangan produk petroleum di Malaysia. 125,000 tong / hari kilang yang terletak di Port Dickson. Oleh kerana margin yang rendah, syarikat sedang menimbangkan pilihan jangka panjang, yang mungkin termasuk jualan potensi penapisan atau penukaran kepada sebuah terminal penyimpanan. Untuk lebih lanjut, pergi [URL="http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=en&rurl=translate.google.com&sl=en&tl=ms&u=http://www.ogj.com/articles/2015/01/shell-mulls-fate-of-malaysian-refinery.html&usg=ALkJrhi5Yxk241MOUyln7BOHGbNjFa4M-A"]sini[/URL] .
Keputusan Terkini Suku Tahunan

Untuk QE31 / 3/2015, Shel mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM84 juta di atas pendapatan RM2.48 bilion. Bottom-line pulih daripada kerugian bersih sebanyak RM916 juta yang dicatatkan pada suku sebelumnya terdekat, QE31 / 12/2014 atau kerugian bersih sebanyak RM44 juta yang dicatatkan pada suku yang sama tahun lepas, QE31 / 3/2014. Peningkatan bawah talian disumbangkan oleh margin dan kerugian dalam Q4 2014 disebabkan oleh kerugian pegangan stok sebanyak RM445.8 juta dan kerugian kemerosotan nilai RM 461 juta penapisan bertambah baik. Hasil perbandingan suku tahun sebelumnya menurun sebanyak 15% kepada RM2.5 bilion disebabkan oleh harga produk berkurangan.

[URL="http://1.bp.blogspot.com/-hyYwFCR6tlY/VVqLdpGj6MI/AAAAAAAAk74/U5m0_43_Q4g/s1600/Shell%27s%2B8Qs_20150331.gif"][/URL]
Jadual: lepas 8 keputusan suku Shell

[URL="http://2.bp.blogspot.com/-tij_QxxoQL4/VVqLcm5VjxI/AAAAAAAAk7s/dsWOv0nSYaE/s1600/Shell%27s%2B35Qs.gif"][/URL]
Carta 1: 35 hasil suku tahun lepas Shell

Kedudukan Kewangan

Pada 31/3/2015, kedudukan kewangan Shell dianggap mencabar, dengan nisbah semasa pada 1.03 kali & nisbah penggearan pada 6.31 kali. Jika tidak kerana keyakinan terhadap pemegang saham utamanya, Shell Overseas Holdings Ltd (sebahagian daripada Royal Dutch Shell plc, ahich seterusnya adalah salah satu daripada enam supermajors Minyak & Gas serta syarikat ke-4 terbesar di dunia pada tahun 2014 di jangka pendapatan).

Penilaian

Shell (ditutup pada RM4.90 semalam) kini didagangkan pada 3.6 kali nilai buku (berdasarkan aset ketara bersih RM1.36 pada 31/3/2015). Kita tidak boleh mengira pelbagai PE sebagai syarikat membuat kerugian sebanyak RM3.53 sesaham pada suku lepas. Di samping itu, Shell telah berhenti membayar dividen sejak FY2013. Oleh itu, penilaian Shell dianggap menuntut berdasarkan model (PBR, PER & DY). Satu-satunya alasan untuk masuk ke dalam saham ini adalah bahawa pendapatannya boleh mencecah bekas itu. Bak kata pepatah, apa yang naik mesti turun. Sebaliknya, apa yang turun mesti datang.

Outlook Teknikal

Shell telah merosot yang stabil & tajam untuk 4 tahun yang lalu.

[URL="http://4.bp.blogspot.com/-729_YthyLqU/VVqLblAiiMI/AAAAAAAAk7o/Q21mOs_4Vso/s1600/Shell%2Bm20150518.gif"][/URL]
Carta 2: Carta bulanan Shell pada 18 Mei 2015 (Sumber: ShareInvestor, c om)

Jika kita meletakkan carta bulanan Shell sebelah carta itu pendapatan untuk 10 tahun yang lalu, kita dapat melihat bahawa pergerakan harga menjejaki trend pendapatan yang agak baik. Untuk mengukur bila untuk membeli, kita perlu tahu apabila pendapatan yang telah berdasar. Kerugian yang lebih besar dalam QE31 / 12/2014 & keuntungan kecil di QE31 / 3/2015 boleh menandakan bahagian bawah & pemulihan dalam pendapatan ini.

[URL="http://2.bp.blogspot.com/-jQBi66kuf5g/VVqd25IECSI/AAAAAAAAk8I/d0PAXbgSmZ4/s1600/Shell%27s%2Bprice%2Bchart%2B%26%2Bearning%2Bchart%2BFY2005-today.gif"][/URL]
Carta 3: Carta harga bulanan Shell & pendapatan carta dari TK2005 hingga ke hari ini

Kesimpulan

Berdasarkan prestasi kewangan yang lebih baik, Shell boleh menjadi saham yang baik untuk pelaburan jangka panjang. Walau bagaimanapun, apa-apa catatan hendaklah dilakukan dengan perlahan-lahan apabila pemulihan pendapatan yang masih sangat tentatif.


.
avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Thu May 14, 2015 4:19 pm

Untuk QE31 / 3/2015, keuntungan bersih SEG meningkat 131% perbandingan suku tahun sebelumnya atau 50% tahun ke tahun kepada RM10.8 juta manakala perolehan meningkat sebanyak 14% atau perbandingan suku tahun sebelumnya 10% tahun ke tahun kepada RM67 juta. Peningkatan ini adalah disebabkan oleh faktor bermusim.


Jadual: lepas 8 keputusan suku SEG ini


Carta 1: lepas 28 keputusan suku SEG ini

Penilaian

SEG (ditutup pada RM1.46 semalam) kini diniagakan pada PE 36 kali (berdasarkan EPS lepas 4/4 'daripada 4.11 sen). Pada PE pelbagai ini, SEG dianggap lebih dihargai.

SEG dibayar dividen berjumlah 11 sen bagi FY2014. Bagi FY2015, dividen interim sebanyak 7 sen lebih tinggi daripada FY2014 interim sebanyak 5 sen. Dengan andaian dividen akhir adalah sama dengan dividen interim, FY2015 dividen berjumlah 14 sen. Oleh itu, DY SEG adalah sangat menarik pada 10%.

Outlook Teknikal

SEG memecah di atas garis trend menurun yang terdekat, RR di RM1.45-1.46 pada bulan April. Terbalik dihadkan oleh garis mendatar pada RM1.48. Lihat Carta 2.


Carta 2: Carta mingguan SEG itu pada 14 Mei, 2015_10.30am (Sumber: ShareInvestor.com)

Jika SEG boleh mengatasi rintangan pada RM1.48 (sebaik-baiknya, RM1.50 psikologi juga), saham boleh melihat semula yang tinggi pada RM2.00.


Carta 3: Carta monthy SEG itu pada 14 Mei, 2015_10.30am (Sumber: ShareInvestor.com)

Kesimpulan

Berdasarkan prestasi kewangan yang lebih baik & prospek teknikal sedikit positif, SEG boleh menjadi saham yang baik untuk BUY perdagangan. DY yang tinggi pasti akan menjadikan ia saham pendapatan.
.
avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Thu May 14, 2015 4:18 pm

Untuk QE31 / 3/2015, keuntungan bersih SEG meningkat 131% perbandingan suku tahun sebelumnya atau 50% tahun ke tahun kepada RM10.8 juta manakala perolehan meningkat sebanyak 14% atau perbandingan suku tahun sebelumnya 10% tahun ke tahun kepada RM67 juta. Peningkatan ini adalah disebabkan oleh faktor bermusim.


Jadual: lepas 8 keputusan suku SEG ini


Carta 1: lepas 28 keputusan suku SEG ini

Penilaian

SEG (ditutup pada RM1.46 semalam) kini diniagakan pada PE 36 kali (berdasarkan EPS lepas 4/4 'daripada 4.11 sen). Pada PE pelbagai ini, SEG dianggap lebih dihargai.

SEG dibayar dividen berjumlah 11 sen bagi FY2014. Bagi FY2015, dividen interim sebanyak 7 sen lebih tinggi daripada FY2014 interim sebanyak 5 sen. Dengan andaian dividen akhir adalah sama dengan dividen interim, FY2015 dividen berjumlah 14 sen. Oleh itu, DY SEG adalah sangat menarik pada 10%.

Outlook Teknikal

SEG memecah di atas garis trend menurun yang terdekat, RR di RM1.45-1.46 pada bulan April. Terbalik dihadkan oleh garis mendatar pada RM1.48. Lihat Carta 2.


Carta 2: Carta mingguan SEG itu pada 14 Mei, 2015_10.30am (Sumber: ShareInvestor.com)

Jika SEG boleh mengatasi rintangan pada RM1.48 (sebaik-baiknya, RM1.50 psikologi juga), saham boleh melihat semula yang tinggi pada RM2.00.


Carta 3: Carta monthy SEG itu pada 14 Mei, 2015_10.30am (Sumber: ShareInvestor.com)

Kesimpulan

Berdasarkan prestasi kewangan yang lebih baik & prospek teknikal sedikit positif, SEG boleh menjadi saham yang baik untuk BUY perdagangan. DY yang tinggi pasti akan menjadikan ia saham pendapatan.
.
avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Thu May 07, 2015 4:34 pm

After EAH , 0.125 n Marco @0.17 . All my penny speculation stocks strike 1 by 1 , amazing ....

It is now Psiptek @ 0.315 , RM 11K profit within 36 days, click d below 2 c >
avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Tue Apr 28, 2015 4:40 pm

Tips Saham Hari INI ! (28/4/2015 ) - Beli PRINSIPTEK CORPORATION BHD PSIPTEK (7145)

PRINSIPTEK CORPORATION BHD PSIPTEK (7145)
0.195 -0.005 -2.50 % ()

High: 0.200 Low: 0.195 Vol: 505,000 Average Vol: 52,617
Industry: Construction Company website The Prinsiptek Corporation Berhad ("PCB") was incorporated in year 2002 with the founding by its Managing Director, Dato' Foo Chu Jong. PCB was listed on the Second Board of Bursa Malaysia Securities Berhad ("Bursa Securities") on 10 December 2003 via the reverse takeover of L&M Corporation (M) Bhd. On 5 July 2005, PCB was transferred to the Main Market of Bursa Securities. The existing authorized share capital of PCB is RM100,000,000.00 comprising 200,000,000 ordinary shares of RM0.50 each of which 126,782,744 ordinary shares of RM0.50 each have been issued and fully paid-up. The PCB Group has a total of 20 companies, PCB as the holding corporation and 19 subsidiary companies. The PCB Group's principal activities are mainly construction and property development.
Moving Average Analysis

SMA Value Last(0.195) 10d 0.208 Below 50d 0.180 Above 100d 0.166 Above 200d 0.187 Above


Performance

Period 2W 1M 3M 12M Performance 2.56 % 14.29 % 25.00 % -9.79 % Relative Strength 99 96 95 87Quaterly Report Highlights

QTR EPS YTD EPS DPS YTD DPS 2014-3 0.260 3.560 0.000 0.000 2014-2 1.730 3.300 0.000 0.000 2014-1 1.570 1.570 0.000 0.000 2013-4 1.040 3.840 0.000 0.000 2013-3 1.050 2.800 0.000 0.000 2013-2 1.250 1.750 0.000 0.000 2013-1 0.500 0.500 0.000 0.000 2012-4 -0.310 2.880 0.000 0.000

.
avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Tue Apr 21, 2015 4:11 pm

PANGGILAN TERAKHIR UNTUK KELAS PELABURAN SAHAM :

1. BINTULU SARAWAK @ 26 APRIL 2015

2. CHINI / KUANTAN PAHANG @ 3 MEI 2015MAKLUMAT LOKASI DAN JADUAL BOLEH DIRUJUK DI >> http://www.BursaCourse.com.nu

**Pendaftaran boleh dibuat di http://KLFX.blogspot.com
***Share INFO ini di Wall Facebook Anda !
avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Tue Apr 14, 2015 4:41 pm

Tips Saham 14/4/2015 : Beli "OCNCASH" SEKARANG ! , Jual Minggu Depan

0049 OCEANCASH PACIFIC BUY 0.3650 3,926,200
.
avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Tue Apr 07, 2015 4:36 pm

TIPS SAHAM 7/4/2015 : BELI "ESCERAM : 0100" SEKARANG ! , JUAL MINGGU DEPAN !(...dari zamsaham, FaizalYusuf , Kenanga,...

.
avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Thu Apr 02, 2015 4:32 pm

CIMB baru sahaja dipecahkan kepada terbalik segi tiga yang menaik, ABC pada RM6.07. Kini ia diniagakan pada RM6.09-6.10. Jumlah dagangan adalah agak kecil.

Jika pelarian yang boleh mengekalkan, saham boleh mula upleg dari sini.


Carta: Carta harian CIMB pada 24 Mac 2015_10.00am (Sumber: ShareInvestor.com)
.
avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Tue Mar 24, 2015 4:18 pm

Latar Belakang

EG Industries Bhd ("EG") Kumpulan terlibat dalam:


  • Penyediaan perkhidmatan pembuatan elektronik (EMS) untuk peralatan komputer, telekomunikasi dan industri produk pengguna industri elektronik / elektrik, dan automotif.
  • Pembuatan kotak lengkap dibina di bawah produk pengeluar peralatan asli / pengeluar reka bentuk tulen (OEM / ODM)
  • Pembuatan dan penjualan dua lapisan kayu pepejal lantai parket

Pembangunan Korporat

Pada bulan Julai 2014, Jubli Industries Holdings Ltd (Catalist: 5OS) membeli 26% kepentingan dalam EG dari Jupax Enterprise Sdn Bhd dan Tai Yeong Sheng untuk RM21 juta (yang terdiri daripada 19.504.000 saham dan waran 3704000). Ini akan bernilai saham pada kira-kira RM1.05 sesaham (menganggap waran itu berharga RM0.10 setiap satu). Oleh kerana perkembangan ini, pendapatan EG telah meningkat dengan ketara, seperti yang dilihat di bawah.

Prestasi Kewangan baru-baru ini (UPDATED)

Untuk QE31 / 12/2014 & QE30 / 9/2014, EG melaporkan keuntungan bersih masing-masing RM10.3 juta dan RM7.6 juta. Ini satu peningkatan berbanding keuntungan / (kerugian) sebanyak RM2 juta untuk sebelumnya 9/4. Hasil bagaimanapun kekal pada kira-kira RM200-250 juta suku.

Sebab bagi peningkatan yang ketara adalah margin keuntungan yang lebih tinggi daripada 3-5% berbanding dengan +/- 1% sebelum ini. Memandangkan peningkatan segera dalam margin keuntungan, saya hanya boleh menyimpulkan bahawa pemegang saham yang baru telah diluluskan pada beberapa kontrak dengan margin keuntungan yang lebih tinggi untuk EG.


Rajah 1: keputusan EG yang lepas 11/4 (Bersumber: ShareInvestor.com)


Rajah 2: keputusan EG 11 tahun lalu (Bersumber: ShareInvestor.com)

Update untuk keputusan Kewangan untuk QE31 / 12/2014 & QE30 / 9/2014
Seorang pembaca, Laut Besar telah menegaskan bahawa keputusan untuk 2 suku lepas dirangsang oleh perkara yang luar biasa, yang saya telah terlepas pandang. Terima kasih, Laut Besar!

Saya telah dijadualkan di bawah L P & suku tahunan & tahunan untuk memudahkan pembacaan anda. EG telah mendapat manfaat daripada keuntungan nilai saksama pada merealisasikan aset kewangan sedia-untuk-jualan RM989k & RM1.316 juta pada QE31 / / 9/2014, masing-masing 12/2014 & QE30. Walaupun keuntungan ini dikecualikan, NP masih sangat besar. PER akan dikaji semula dari 1.7 kali kepada 2.0 kali.


Jadual 1: EG yang lepas 11 P suku tahunan & L


Jadual 2: EG yang lepas 10 annuai P & L (tambah unjuran bagi FY15)

Pengembangan masa depan

Ia melaporkan bahawa EG kini beroperasi berhampiran kapasiti penuh. Ia merancang untuk mengembangkan kapasiti pengeluaran . Apabila kapasiti baru telah dipasang, ia dijangka mencapai perolehan tahunan sebanyak RM2 bilion (atau dua kali ganda pendapatan semasa)

Kedudukan Kewangan

Pada 31/12/2014, kedudukan kewangan EG ini dianggap agak ketat dengan nisbah semasa pada 1 masa dan nisbah penggearan pada 1.5 kali. Untuk pengembangan kewangan dan juga untuk menurunkan nisbah gearannya, EG mungkin mencadangkan Terbitan Hak tahun ini.
Penilaian (Kemaskini)

EG (ditutup pada RM0.835 pada 16:00 hari ini) kini didagangkan pada PE semasa 2.0 1.7 kali! (Tiada kesilapan!). Ini menjadikan EG satu saham yang amat menarik.

Outlook Teknikal

EG telah pecah di atas garis aliran menurunnya, RR pada RM0.40 pada awal 2014. rintangan yang utamanya adalah RM1.00.


Carta 2: carta bulanan EG ini pada Mac 23, 2015_12.30pm (Sumber: ShareInvestor.com)

Kesimpulan

Berdasarkan prestasi kewangan yang lebih baik, penilaian yang menarik & berlainan teknikal positif, EG adalah saham yang baik untuk pelaburan jangka panjang. Kedudukan kewangan yang lemah adalah satu perkara yang membimbangkan tetapi ini boleh dengan mudah diperbaiki dengan menjalankan Terbitan Hak tahun ini.
.
avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Tue Mar 17, 2015 4:19 pm

Redtone memecahkan kepada upside triangle (ABC) pada RM0.83 semalam pagi ini, ia melonjak ke paras tertinggi dalam satu hari RM0.90 Kami melihat di akhbar The Star bahawa Sultan Johor telah dibangkitkan beliau kepentingan dalam syarikat itu daripada 4.8% kepada 20% . Adakah ini akan menjadi permulaan bagi langkah korporat oleh Sultan Johor? Kami perlu menunggu & melihat.


Carta: Carta mingguan Redtone ini pada Mac 17, 2015_10.30am (Sumber: ShareInvestor.com)

Berdasarkan pelarian terbalik daripada "segitiga naik", ia mungkin bahawa Redtone boleh memulakan uptrend tidak lama lagi.


.
avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Tue Mar 10, 2015 4:17 pm

Semalam, POS memecah di atas garis trend menurun berusia 15 bulan, RR pada RM5.00. Ia ditutup pada RM5.05. Hari ini, POS diperbetulkan sedikit dan pada 12:20, ia diniagakan pada RM5.01.

Jika POS boleh tinggal di atas tanda RM5.00 dalam tempoh beberapa hari akan datang, maka saham itu boleh terus pergi lebih tinggi. Ia berpotensi menjadi Trading Beli.


Carta: Carta mingguan POS ini pada 6 Mac, 2015_12.10pm (Sumber: ShareInvestor.com)
.
avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Wed Mar 04, 2015 4:08 pm

Untuk QE31 / 12/2014, keuntungan bersih QL meningkat sebanyak 15% atau perbandingan suku tahun sebelumnya 25% tahun ke tahun kepada RM56 juta manakala perolehan meningkat sebanyak 12% atau perbandingan suku tahun sebelumnya 10% tahun ke tahun kepada RM733 juta.


Jadual 1: lepas 8 keputusan suku QL ini

PBT meningkat perbandingan suku tahun sebelumnya disebabkan oleh PBT & hasil yang lebih tinggi daripada kedua-dua Marine Products Manufacturing ('MPM) & Ternakan Bersepadu Pertanian (' ILM ') bahagian. PBT meningkat daripada bahagian ini mempunyai lebih daripada mengimbangi penurunan dalam keuntungan sebelum cukai dalam Aktiviti Minyak Sawit ('POA') bahagian. Berbanding dengan suku yang sama tahun lepas, keuntungan sebelum cukai meningkat disebabkan oleh PBT yang lebih tinggi bagi semua 3 bahagian, walaupun hasil yang lebih rendah daripada bahagian POA. Perubahan tahun ke tahun adalah seperti berikut: [INDENT] Pendapatan MPM meningkat 16% tahun ke tahun disebabkan oleh sumbangan yang lebih tinggi daripada keseluruhan produk berasaskan surimi, operasi berkaitan ikan dan sumbangan baru dari penternakan udang. PBT MPM meningkat 17% tahun ke tahun terutamanya disebabkan oleh bahan berkaitan ikan yang lebih baik dan sumbangan penternakan udang baru.


Pendapatan ILF meningkat 10% tahun ke tahun terutamanya disebabkan oleh jumlah yang lebih tinggi daripada bahan mentah yang diniagakan. PBT suku semasa meningkat 42% tahun ke tahun disebabkan oleh sumbangan yang lebih tinggi daripada operasi perdagangan dan ayam bahan mentah.


Pendapatan POA menurun 2% tahun ke tahun disebabkan oleh harga minyak sawit mentah yang lebih rendah (RM2,142 qaurter semasa vs suku yang sama RM2,424). Walau bagaimanapun PBT meningkat 9% disebabkan oleh sumbangan yang lebih tinggi daripada Bersekutu (Boilermech) serta kerugian yang lebih rendah daripada operasi .palm minyak Indonesia. [/INDENT][URL="http://1.bp.blogspot.com/-Mry8My4-2eA/VPQKmA5t1NI/AAAAAAAAkBY/_YfG4c_vgKY/s1600/QL%27s%2BSegmental%2BResport%2B%4020141231.gif"][/URL]
Jadual 2: Keputusan Segmen QL ini

Sekali lagi, ia adalah baik untuk ambil perhatian bahawa margin keuntungan yang telah naik dalam 4-5 suku yang lepas. Ini, ditambah dengan pendapatan yang semakin meningkat, akan membawa kepada bahagian bawah talian yang lebih tinggi pada masa hadapan.


Carta 1: lepas 27 keputusan suku QL ini

Penilaian

QL (ditutup pada RM3.77 pada Jumaat lepas) kini didagangkan pada PE 26 kali (berdasarkan EPS lepas 4/4 'daripada 14,77 sen). Berdasarkan PE pertumbuhan pendapatan 26 kali & tahun lepas sebanyak 18%, nisbah PEG QL adalah sebanyak 1.4 kali. Ini bermakna QL terlebih nilai.

Outlook Teknikal

QL meneruskan aliran meningkatnya selepas ia melepasi tinggi baru-baru ini pada RM3.60.


Carta 2: carta mingguan QL ini pada Feb 27, 2015 (Sumber: ShareInvestor.com)

Kesimpulan

Berdasarkan prestasi kewangan yang memuaskan & prospek teknikal positif, QL masih saham yang baik untuk pelaburan jangka panjang. Walau bagaimanapun, peningkatan adalah terhad kerana ia agak penting dengan tanda-tanda kelemahan teknikal baru muncul.
.
avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Tue Feb 24, 2015 4:27 pm

“Cara main saham ni senang ke kak?” Inilah soalan yang selalu saya dapat daripada kawan sepejabat recently. How I wish boleh jawab dengan satu perkataan sahaja, sebab in reality it is not that straightforward. Bagi kebanyakan pelabur yang berminat dengan cara main saham ingat ia semudah:

1-beli murah, jual mahal
2-beli mahal, jual LAGI mahal
3-beli mahal/murah asalkan dapat dividen

Kalau anda betul-betul serious nak buat duit dengan cara main saham, these are few skills yang anda perlu MASTER. p/s: Main saham di sini referring to pedagang yang suka jual-beli saham; bukan bertujuan nak simpan selama-lamanya.

Mengaitkan Macro & Micro-Ekonomi

Of all the skills, this is the most basics (dan consider yang paling senang). Statistics is all over the world. Anda boleh dapat dengan hanya google je. Tapi the missing skills yang paling ketara in most beginners ialah ketidak-bolehan mengaitkan semua statistik-statistik tersebut.

Jika anda betul-betul faham setiap statistik, you can put those pieces of info into big picture; dan connect each big pictures untuk dijadikan sebagai CERITA. Only bila anda tahu apa cerita yang bakal terjadi, anda akan untung. If terlambat faham cerita pelaburan, jadi mangsa spekulator la gamaknya.

Selami Carta Saham Berkaitan

Setiap trend pergerakan harga saham dan jumlah saham yang didagangkan membawa

maksud tertentu. All you need to do ialah cuba tangkap mesej jenis apa yang saham/komoditi tersebut cuba sampaikan. E.g. signal untuk “beli”, “jual” atau “do nothing”.

Kalau nak lebih efektif, disarankan supaya anda memiliki trading software kerana ia sangat-sangat membantu. Tapi before that, anda perlu faham dulu kepelbagaian trend yang ada dan jangan terlalu mengharap software tu aje. Kalau software tu bagus betul, semua orang pun boleh kaya, kan?

Fahami Kepelbagaian Jenis Saham

Saham mahal-mahal ni biasanya fund manager je yang main. To them, untung 1-2% sebulan pun dah cukup. Kalau retail investor ni suka yang harganya bawah seringgit sebab target 5-20% sebulan. Jadi, approach untuk setiap jenis ni berbeza-beza. E.g. stop-loss, cut-profit etc.

Jika anda berminat dengan pelbagai jenis saham ni, you have to make sure personality investment anda juga versatile. Jangan treat penny stock macam blue-chip for example. Bila peluang datang, anda perlu sedia ubah risk appetite dan adjust risk-reward ratio in splits of seconds.

.
avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Tue Feb 10, 2015 4:24 pm

faizalyusup


IPO 2015 - QUALITAS HEATHCARE CORPORATION BERHAD

Posted: 08 Feb 2015 07:58 AM PST

Assalamualaikum.


Menjelang penghujung 2014, nampaknya beberapa saham IPO kebelakangan ini tidak begitu memberansangkan. IPO EATECH, ICON, CARIMIN, OWG dan beberapa IPO lain mengalami kenaikan yang sementara sebelum ia jatuh lantas menyebabkan banyak pelaburan modal dalam saham-saham IPO ini terbenam dan merugikan ramai pelabur. Jadi kehadiran saham IPO baru iaitu
QUALITAS HEALTHCARE CORPORATION BERHAD (QUALITAS) yang akan disenaraikan ada bula April nanti nampaknya hambar.


namu demikian harus diingat ada berepa sebab kenapa saham-saham IPO itu jatuh kebelakangan ini. Antara penyebabnya ialah ;

Saham IPO tersebut adalah saham yang berkaitan dengan industri Minyak dan Gas yang sedang mengalami kejatuah harga bahan mentahnya.
Saham IPO tersebuut disenaraikan pada masa Pasaran Bursa Malaysia sedang jatuh merudum.
Saham IPO tersebut mungkin overvalue dimana harga tawarannya terlalu tinggi.
Atau sebab-sebab yang lainnya.

Saham Qualitas ini bukan saham dari industri Minyak dan Gas tetapi saham dalam industri Healthcare lebih kurang seperti saham KPJ dan IHH. Biarpun Ratio Price Earningsnya tinggi tetapi harga sahamnya sangat baik terus menaik tatkala disenaraikan. Ini kerana penjagaan kesihatan adalah satu keperluan bagi setiap individu lebih-lebih lagi dewasa ini.
Sedikit maklumat mengenai IPO QUALITAS HEALTHCARE CORPORATION BERHAD ("QUALITAS") ini.

Qualitas Medical Group, penyedia penjagaan kesihatan Malaysia, merancang untuk mendapatkan kira-kira RM1 bilion daripada tawaran awam awal di Kuala Lumpur.

Qualitas, yang diketuai oleh Pengarah Urusan Noorul Ameen, beroperasi di lebih daripada 250 buah klinik dan pusat perubatan, menurut laman webnya. Ia mempunyai lokasi di Malaysia, India, Singapura, New Zealand dan Australia.

Setakat ini peruntukan IPO QUALITAS HEALTHCARE CORPORATION BERHAD ("QUALITAS") ini telahpun ditawarkan Di MITI dan permohonannya telahpun ditutup pada 29 Januari yang lalu.

a) Jumlah Saham Khas : 115,280,200 unit

b) Harga Par : RM 0.20 seunit

c) Harga Tawaran : Akan dimaklumkan kemudian

d) Aktiviti Utama Syarikat : Qualitas's principal activity is that of an investment holding company, whilst the Qualitas Group is principally engaged in the primary healthcare industry including the provision of primary care services, dental services and medical diagnostics services.

e) Penyenaraian Saham : Disenaraikan di Pasaran Utama

f) Bank Penasihat : CIMB INVESTMENT BANK BERHAD

g) Tarikh Tutup Pendaftaran Minat Untuk Melanggan : Permohonan bagi Saham Khas Bumiputera melalui sistem saham online bermula 23 Januari 2015 (Jumaat) jam 3.30 petang sehingga 29 Januari 2015 (Khamis) 12.00 tengahari.
Begitupun kepada high networth clients dengan pelaburan minima RM250,000.00 anda boleh mendapatkan blok-blok saham Qualitas ini seberapa segera sebelum kehabisan. Harus diingat saham CIMB Investment adalah Bank Penasihat bagi saham ini.FY rekomen saham ini kalau kena harga tawarannya nanti. Dengarnya harga tawarannya hanya akan ditentukan pada 10 Februari dan penyenaraiannya ke dalam Papan Utama Bursa Malaysia adalah pada bulan April yang akan datang.
Sekian dulu buat kali ini.

avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Thu Feb 05, 2015 4:33 pm

Untuk QE31 / 12/2014, MEGB melaporkan kerugian bersih sebanyak RM39.9 juta hasil daripada perolehan sebanyak RM7.2 juta. Kerugian bersih ini disebabkan oleh kemerosotan aset & penghutang perniagaan berjumlah RM9.2 juta & RM 13.2million masing-masing dan bayaran pengecualian diiktiraf pada suku semasa dan keuntungan di Hong Kong pelupusan pelaburan telah menyedari pada suku sebelumnya. Jika anda tidak termasuk keuntungan luar biasa daripada penjualan pelaburan di HK QE30 / 9/2014, MEGB menjadi kebimbangan yang mengalami kerugian sejak QE31 / 12/2011.


Jadual 1: lepas 8 keputusan suku MEGB ini


Carta 1: lepas 23 keputusan suku MEGB ini

Penilaian

MEGB (ditutup pada RM0.66 pada Jumaat lepas) kini didagangkan pada nisbah PB daripada 1.27X. PER tidak boleh didapati kerana syarikat itu adalah satu kebimbangan yang mengalami kerugian. Harga semasa adalah 10% lebih tinggi daripada harga yang dibayar oleh pemegang saham baru, Creador 11 LLC & SMRT untuk mengambil alih kepentingan sebanyak 30.75% dalam MEGB. Pengambilalihan ini akan meningkatkan pegangan Creador 11 LLC untuk 27.02% manakala SMRT (sebuah kumpulan pendidikan) akan mengambil -stake 23% dalam MEGB. Para pemegang saham baru merancang untuk mengubah syarikat itu untuk kembali kepada keuntungan.
.
avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Tue Jan 27, 2015 9:51 pm

Dua hari lepas, IHH memecah di atas yang tinggi September 2014 daripada RM5.10-5.12. Ia meningkat kepada satu antara hari tinggi RM5.34 semalam sebelum ia ditutup pada RM5.26. Sebaliknya, kumpulan penjagaan kesihatan yang lain, KPJ masih belum pulih di atas yang tinggi September 2014 daripada RM4.00. Ia ditutup pada RM3.87 semalam.

Jika kita melihat carta untuk kedua-dua saham, kita dapat melihat bahawa IHH berada dalam aliran meningkat yang stabil sejak 2013 manakala aliran meningkat KPJ rosak pada bulan Julai 2013. perbezaan dalam pergerakan harga yang bermula pada Julai 2014 apabila KPJ memuncak pada RM4.90 manakala IHH terus meningkat ke paras tertinggi RM4.40 sebelum pembetulan berlaku. Selepas 10 bulan sisi pergerakan, IHH memecah di atas September 2013 yang tinggi pada bulan Jun 2014 dan meningkat kepada yang tinggi RM5.12 pada bulan September 2014. Sementara itu KPJ juga mempunyai pelarian pada bulan Jun 2014 - pelarian daripada aliran menurun pengantara yang bermula pada Julai 2013 - RM3.30. Pemulihan ini tidak pergi jauh kerana harga saham gagal untuk memecahkan di atas rintangan mendatar yang kuat pada harga RM4.00. KPJ diperbetulkan dan patah di bawah garis arah aliran meningkat yang terdekat yang bermula pada bulan April 2014.

[URL="http://4.bp.blogspot.com/-styu7Pc64fU/VMbcZyeaRNI/AAAAAAAAjiM/_AwJZ7n6JNs/s1600/IHH%2B%26%2BKPJ%2Bw20150126.gif"][/URL]
Carta 1: IHH & KPJ carta minggu ly pada Jan 26, 2015 (Sumber: ShareInvestor.com)

Mengapa IHH mengatasi KPJ? Anda boleh membuat kes bagi pendapatan IHH ini mendapat manfaat daripada pengukuhan mata wang asing berbanding dengan negara-negara MYR tetapi ia mewajarkan PER mahal 58x vs nisbah 31x atau PB KPJ sebanyak 6.6x vs 4.6x KPJ. DY paling kecil sekali iaitu 0.004% sudah pasti ada perbandingan untuk DY masing yang lebih daripada 1.5% yang dilaporkan oleh KPJ.

Untuk berlaku adil, IHH mempunyai mata yang kukuh. Margin keuntungan bersih yang lebih tinggi pada 9.3% vs KPJ 4.4%. Kedudukan kewangannya adalah lebih sihat dengan GR di 0.25x vs 0.94x KPJ & CR di 1.85x vs 0.87x KPJ.

Walau bagaimanapun, pengurusan KPJ bekerjasama dengan modal yang lebih rendah dan untuk ini, mereka berjaya diperah daripada pulangan baik berbanding IHH. ROE KPJ mengalahkan IHH yang ringan tangan pada 9.4% vs 3.5% .What tentang ROA? Malah di sini, KPJ lakukan lebih baik - 3.7% vs IHH ini 2.3%.

[URL="http://4.bp.blogspot.com/-fvDVsE3ONUg/VMbdAyZoE4I/AAAAAAAAjiU/YdmXORbqg_g/s1600/IHH%2B%26%2BKPJ%27s%2BFinancial%2BRatios.gif"][/URL]

Jadual: nisbah kewangan IHH & KPJ berbanding (Powered by ShareInvestors.com)

Tidak dapat dinafikan bahawa IHH mempunyai cerita yang lebih seksi. Ia meningkat sebanyak lompat & bound- sama ada secara organik atau melalui M & A manakala KPJ meningkat terutamanya organik. Baru-baru ini untuk P & L & CF perbandingan, lihat 2 gambar rajah di bawah.

Jika anda adalah seorang peniaga, IHH adalah BUY perdagangan yang baik dengan pelarian yang di atas tinggi baru-baru ini. Jika IHH boleh mengulangi lepas 2 bergerak besar (daripada RM0.85 setiap satu), pelarian semasa boleh menghantar saham ini kepada RM6.00. Sebaliknya, jika anda adalah pelabur nilai dan semacam pesakit lelaki, anda boleh membuat taruhan secara KPJ melakukan meluangkan masa. Dan, JIKA (a besar jika) KPJ boleh memecahkan di atas RM4.00, ia juga boleh menjadi BUY perdagangan.

[URL="http://2.bp.blogspot.com/-fa0Abei0IUU/VMWoYAetQxI/AAAAAAAAjhc/Vtrvi6J26qo/s1600/IHH%2B%26%2BKPJ%27s%2B10-Q%2BP%26L.gif"][/URL]
Rajah 1: IHH & KPJ 10 suku P & L berbanding (Powered by ShareInvestors.com)

[URL="http://4.bp.blogspot.com/-V_10hJLCXUI/VMWoYFM9JEI/AAAAAAAAjhY/qQISj6koEok/s1600/IHH%2B%26%2BKPJ%27s%2B10-Q%2BCF.gif"][/URL]
Rajah 2: IHH & KPJ 10 suku CF berbanding (Powered by ShareInvestors.com)


.
avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  anissophea on Tue Jan 20, 2015 4:23 pm

MENJADI PELABUR JUTAWAN
Assalamualaikum...
Mulai tahun 2015 ini FY nak tukar sikit cara FY menulis blog ini. FY akan teruskan dengan penyampaian artikel-artkel pelaburan saham tetapi ia akan disampaikan dalam bentuk yang lebih santai iaitu dalam bentuk penceritaan. Apapun FY harap ada satu dua perkara yang boleh dipelajari dari tulisan-tulisan ini.
Kisah hari ini...
Selalunya bagi pelabur newbie, disinilah mereka bermula. Mereka samaada bertemu dengan blog ini atau mendapat rekomen dari seorang kawan dan sebagainya. Kemudian mereka menghubungi FY untuk temujanji atau bertanya pelbagai soalan mengenai pelaburan saham.

Dua orang pelabur newbie sudi datang bertemu FY hari ini
Ada juga yang mengambil langkah datang ke pejabat FY di Kenanga Investment Bank Berhad di Petaling Jaya untuk bertemu sendiri dengan FY. Di sini perbincangan perjalanan pelaburan saham mereka bermula.Selalunya mereka punya 1001 soalan untuk ditanyakan, disamping menjawab soalan-soalan itu, FY akan menyarankan pelabur baru untuk menghadiri Seminar Super Investor kerana di sini kebanyakan persoalan yang berada di dalam benak mereka mengenai peaburan saham bakal terjawab.
Seminar ini FY sediakan sebagai titik permulaan perjalanan pelaburan saham anda dimana overview keseluruhan pelaburan Saham di Bursa Malaysia bakal dihuraikan.

Di sebelah pagi FY menjalankan Sesi Personal Coaching
Train The SuperTrader.

Personal Coaching Train The SuperTrader ini pula adalah langkah terakhir sebelum seoarang pelabur itu terjun dan memulakan urusniaga pelaburan saham mereka. Di sini ilmu cara memilih saham yang bagus serta masa yang terbaik untuk membeli mahupun menjual saham tersebut bakal dikongsikan.
Dengan harapan lama kelamaan pelabur tersebut bakal menjadi pelabur jutawan sebagaimana gambarajah dibawah ini.


Melabur di Bursa Malaysia kalau kena caranya boleh menjadikan anda seorang jutawan!Jadi kepada newbie pembaca senyap di luar sana, apa kata kita mulakan portfolio pelaburan saham sebagai alternatif pendapatan bermula tahun 2015 ini.
Ambillah langkah untuk datang ke kelas Saham
.


avatar
anissophea

Posts : 88
Join date : 2015-01-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69!

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum